Przedszkole Bajka Lubostroń

Przedszkole Bajka Lubostroń

  • O nas
  • Nasz dzień
  • Oferta
  • Ogłoszenia
  • Galeria
  • Kontakt
LET’S GET SOCIAL
Contact Us
  • 12 307 07 96
  • lubostron@przedszkole-bajka.pl
  • Home
  • Jadłospis

               JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

08-08-2022

Chleb domowy 50g z masłem 5g,

twarożek 20g, powidła 10g

(pszenica, żyto, mleko)

Herbata owocowa

222 kcal                                                        JABŁKO

Krupnik z kaszą jęczmienną i jaglaną 250g (seler, pszenica)

Makaron z serem i polewą jogurtową 220g (mleko, pszenica)

Kompot wieloowocowy                                                    553 kcal

Mix owoców sezonowych 150g

(-)

98kcal

WTOREK

09-08-2022

Płatki owsiane  z  mlekiem 250g,

chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, szynka drobiowa 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko)

348 kcal                                MARCHEWKA

Zupa jarzynowa z zacierką  250g (pszenica, seler)

Sznycel, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty  80g,100g,80g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                        588 kcal

Bułka kajzerka 50g, pasta serowo – drobiowa 20g, sałata 10g (pszenica, mleko)

Herbata ziołowa

ŚRODA 

10-08-2022

Chleb domowy 50g z masłem20g,

ser żółty 20g, rzodkiewka 20g

kawa zbożowa

(pszenica, żyto, mleko)

247 kcal                                                          ARBUZ

Zupa pomidorowa z makaronem 250g (seler, pszenica, mleko)

Potrawka z kurczaka z warzywami podana z ryżem 220g  

(pszenica)

Kompot agrestowo-porzeczkowy                                   552 kcal

Koktajl bananowo – wiśniowy 120g, chrupki kukurydziane 5g (mleko)

142 kcal

CZWARTEK

11-08-2022

Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,

Chleb graham 30g z masłem 5g,

kiełbasa krakowska 20g, pomidor 20g

(pszenica, żyto, mleko)

346 kcal                                           NEKTARYNKA

Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)

Pieczony kurczak, ziemniaki z koperkiem, mizeria    80g,100g,80g  (mleko)

Kompot wieloowocowy                                                    592 kcal

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem 150g,

(mleko)

145kcal

PIĄTEK

12-08-2022

Chleb pszenny 50g z masłem 5g,

Pasta rybna 20g, ogórek kiszony 10g,

herbata z cytryną (mleko, pszenica)

278  kcal                                       ŚLIWKA

Zupa z białych warzyw z grzankami  250g (seler, pszenica)

Naleśniki z serem i owocami 220g (pszenica, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy                                                    576 kcal

Galaretka – owocowa 120g,

mini croisant 1szt

(pszenica, mleko, jaja)

145kcal

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

 

              JADŁOSPIS

DATA ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
WTOREK

16-08-2022

Chleb krakowski  50g z masłem 5g, pasztet wp 20g, pomidor 10g,

herbata z cytryną  (pszenica, żyto, mleko)

288 kcal                                          OWOC

Żurek z ziemniakami i białą kiełbaską 250g (pszenica, żyto, mleko)

Pampuchy w sosie jogurtowo-truskawkowym 220g

(pszenica, jaja, mleko)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                           588 kcal

Ciasto drożdżowe z owocami 60g /wyrób własny/

(pszenica, jaja, mleko)

145kcal

ŚRODA 

17-08-2022

Płatki jęczmienne  z  mlekiem 250g,

chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, twarożek ze szczypiorkiem 20g

(pszenica, żyto, mleko)

348 kcal                                   WARZYWO

Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)

Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem,  surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem 80g, 100g, 80g   (pszenica, jaja)

Kompot śliwkowy                                                             588 kcal

Kasza kus kus z brzoskwiniami i rodzynkami 150g (pszenica)

162  kcal

CZWARTEK

18-08-2022

Chleb domowy 50g z masłem 5g,

pasta jajeczna 20g, ogórek świeży 20g

kakao (pszenica, żyto, mleko)

325  kcal                                                           OWOC

Zupa z brokułami i kaszą  250g (seler, pszenica)

Łazanki z mięsem i kapustą 220g (pszenica)

Kompot jabłkowo-gruszkowy                                            582 kcal

Budyń malinowy 150g

(mleko)

162  kcal

PIĄTEK

19-08-2022

Płatki kukurydziane  z mlekiem 250g,

weka 30g z masłem 5g,

pasta rybna 20g, sałata 5g

(pszenica, żyto, mleko)

346kcal                                                          OWOC

Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem 250g

(seler, pszenica)

Pieczona ryba, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego 80g, 100g, 80g   (ryba, pszenica, jaja)

Kompot wieloowocowy                                                 562 kcal

Śliwki 100g

Ciastka owsiane 20g

(mleko, jaja, pszenica)

156  kcal

 

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych.

 

 

 

* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
                KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
                W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne; 
14. Mięczaki i produkty pochodne.

(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.

©Copyright 2019 Przedszkole BAJKA.