Jadłospis

ul. Lubostroń 22g
04.11.2019-08.11.2019

PONIEDZIAŁEK

04-11-2019

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni 50g z masłem 5g, papryka 20g, parówki 1 szt, keczup 10 g, herbata z cytryną (gluten, mleko)

II – gruszka, chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa koperkowa z zacierką 250g (gluten, jaja, mleko, seler)
Pierogi z mięsem i okrasą 220g (gluten, jaja, mleko)
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Budyń waniliowy z sosem malinowym 120g, herbatniki pełnoziarniste 20g (gluten, mleko)

WTOREK

05-11-2019

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem 200g, chleb graham 30g z masłem 5g, szynką 20g, sałatą 5g (gluten, mleko)

    II-winogrona, wafle ryżowe

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 250g (gluten, jaja, mleko, seler)

Kotlety jajeczne z ziemniakami, kalafior z bułą tartą  80g,100g,80g (gluten, jaja, mleko)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Koktajl bananowy 120g (mleko), chałka drożdżowa 50g (gluten, jaja, mleko)

ŚRODA

06-11-2019

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni 50g z masłem 5g, papryka 20g, parówki 1 szt, keczup 10 g, herbata z cytryną (gluten, mleko)

II – gruszka, chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa koperkowa z zacierką 250g (gluten, jaja, mleko, seler)
Pierogi z mięsem i okrasą 220g (gluten, jaja, mleko)
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Budyń waniliowy z sosem malinowym 120g, herbatniki pełnoziarniste 20g (gluten, mleko)

CZWARTEK

07-11-2019

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni 50g z masłem 5g, papryka 20g, parówki 1 szt, keczup 10 g, herbata z cytryną (gluten, mleko)

II – gruszka, chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa koperkowa z zacierką 250g (gluten, jaja, mleko, seler)
Pierogi z mięsem i okrasą 220g (gluten, jaja, mleko)
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Budyń waniliowy z sosem malinowym 120g, herbatniki pełnoziarniste 20g (gluten, mleko)

PIĄTEK

08-11-2019

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni 50g z masłem 5g, papryka 20g, parówki 1 szt, keczup 10 g, herbata z cytryną (gluten, mleko)

II – gruszka, chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa koperkowa z zacierką 250g (gluten, jaja, mleko, seler)
Pierogi z mięsem i okrasą 220g (gluten, jaja, mleko)
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek

Budyń waniliowy z sosem malinowym 120g, herbatniki pełnoziarniste 20g (gluten, mleko)

* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne; 
14. Mięczaki i produkty pochodne.

(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.