JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
08-08-2022 |
Chleb domowy 50g z masłem 5g,
twarożek 20g, powidła 10g (pszenica, żyto, mleko) Herbata owocowa 222 kcal JABŁKO |
Krupnik z kaszą jęczmienną i jaglaną 250g (seler, pszenica)
Makaron z serem i polewą jogurtową 220g (mleko, pszenica) Kompot wieloowocowy 553 kcal |
Mix owoców sezonowych 150g
(-) 98kcal |
WTOREK
09-08-2022 |
Płatki owsiane z mlekiem 250g,
chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, szynka drobiowa 20g, ogórek 20g (pszenica, żyto, mleko) 348 kcal MARCHEWKA |
Zupa jarzynowa z zacierką 250g (pszenica, seler)
Sznycel, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty 80g,100g,80g (pszenica, jaja, mleko) Kompot jabłkowo-gruszkowy 588 kcal |
Bułka kajzerka 50g, pasta serowo – drobiowa 20g, sałata 10g (pszenica, mleko)
Herbata ziołowa |
ŚRODA
10-08-2022 |
Chleb domowy 50g z masłem20g,
ser żółty 20g, rzodkiewka 20g kawa zbożowa (pszenica, żyto, mleko) 247 kcal ARBUZ |
Zupa pomidorowa z makaronem 250g (seler, pszenica, mleko)
Potrawka z kurczaka z warzywami podana z ryżem 220g (pszenica) Kompot agrestowo-porzeczkowy 552 kcal |
Koktajl bananowo – wiśniowy 120g, chrupki kukurydziane 5g (mleko)
142 kcal |
CZWARTEK
11-08-2022 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,
Chleb graham 30g z masłem 5g, kiełbasa krakowska 20g, pomidor 20g (pszenica, żyto, mleko) 346 kcal NEKTARYNKA |
Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)
Pieczony kurczak, ziemniaki z koperkiem, mizeria 80g,100g,80g (mleko) Kompot wieloowocowy 592 kcal |
Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem 150g,
(mleko) 145kcal |
PIĄTEK
12-08-2022 |
Chleb pszenny 50g z masłem 5g,
Pasta rybna 20g, ogórek kiszony 10g, herbata z cytryną (mleko, pszenica) 278 kcal ŚLIWKA |
Zupa z białych warzyw z grzankami 250g (seler, pszenica)
Naleśniki z serem i owocami 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot wieloowocowy 576 kcal |
Galaretka – owocowa 120g,
mini croisant 1szt (pszenica, mleko, jaja) 145kcal |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
JADŁOSPIS
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
WTOREK
16-08-2022 |
Chleb krakowski 50g z masłem 5g, pasztet wp 20g, pomidor 10g,
herbata z cytryną (pszenica, żyto, mleko) 288 kcal OWOC |
Żurek z ziemniakami i białą kiełbaską 250g (pszenica, żyto, mleko)
Pampuchy w sosie jogurtowo-truskawkowym 220g (pszenica, jaja, mleko) Kompot jabłkowo-gruszkowy 588 kcal |
Ciasto drożdżowe z owocami 60g /wyrób własny/
(pszenica, jaja, mleko) 145kcal |
ŚRODA
17-08-2022 |
Płatki jęczmienne z mlekiem 250g,
chleb słonecznikowy 30g z masłem 5g, twarożek ze szczypiorkiem 20g (pszenica, żyto, mleko) 348 kcal WARZYWO |
Rosół z makaronem 250g (seler, pszenica, jaja)
Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem 80g, 100g, 80g (pszenica, jaja) Kompot śliwkowy 588 kcal |
Kasza kus kus z brzoskwiniami i rodzynkami 150g (pszenica)
162 kcal |
CZWARTEK
18-08-2022 |
Chleb domowy 50g z masłem 5g,
pasta jajeczna 20g, ogórek świeży 20g kakao (pszenica, żyto, mleko) 325 kcal OWOC |
Zupa z brokułami i kaszą 250g (seler, pszenica)
Łazanki z mięsem i kapustą 220g (pszenica) Kompot jabłkowo-gruszkowy 582 kcal |
Budyń malinowy 150g
(mleko) 162 kcal |
PIĄTEK
19-08-2022 |
Płatki kukurydziane z mlekiem 250g,
weka 30g z masłem 5g, pasta rybna 20g, sałata 5g (pszenica, żyto, mleko) 346kcal OWOC |
Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem 250g
(seler, pszenica) Pieczona ryba, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kiszonego 80g, 100g, 80g (ryba, pszenica, jaja) Kompot wieloowocowy 562 kcal |
Śliwki 100g
Ciastka owsiane 20g (mleko, jaja, pszenica) 156 kcal
|
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie: zboża zwierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz), jaja, ryby, orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, orzech pekan, orzech brazylijski, pistacja, orzech pistacji, orzech makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
Menu opracowała Joanna Szeremeta zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. Prezentowane menu może ulec zmianie z powodów techniczno-zaopatrzeniowych. |
* Prawidłowe żywienie dzieci w przedszkolu polega na przestrzeganiu zaleceń dziennego zapotrzebowania
na energię i poszczególne składniki pokarmowe przez realizację 75% zapotrzebowania dziennego RDA (Recommended Dietary Allowances).
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014 z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli.
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”,
zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu
D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia),
a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio
do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(*) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej jej poddano, najprawdopodobniej nie wpływa
na zwiększenie alergenności , ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu,
z którego powstały.